poniedziałek, 17 listopada 2014

Deser z Koroną

Propozycja na jesienny, lekki deser z jabłkiem w roli głównej. Potrzebne będą nam polskie jabłka, rodzynki,prawdziwy miód oraz goździki. Robiąc ten deser szykuję po dwa jabłka na jedna osobę, tak aby umożliwić gościom dokładkę. Jabłka myję, dryluję środek w celu usunięcia gniazd nasiennych. Następnie układam jabłka w naczyniu żaroodpornym, w górną cześć jabłek wbijam goździki(6-9szt). W otwór powstały po drylowaniu wkładam rodzynki, lekko dociskam, polewam łyżeczką płynnego miodu. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 10-15 minut. Za pierwszym razem lepiej kontrolować nasze jabłuszka żeby nam nie powstało pure:) Łasuchy mogą udekorować deser kleksem śmietany bitej bądź kwaśnej, jak kto lubi. Zaletą tego przepisu jest łatwość jego wykonania, wspaniały smak, oraz piękny goździkowy zapach unoszący się w całym mieszkaniu. Można podawać na ciepło oraz na zimno, podając deser dzieciom należy uprzednio wyjąć goździki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz